dari hati turun ke jari . dari jari membuat catitan yang mati .

Friday, December 23, 2011

tiup lilin itu haram .

asalamualaikum sisters and brothers .
jadi hari nie besday paan dgn eyra najib .

jadi Allah selamatkan hampa dua orang lah .semoga menjadi anak yg soleh dan solehah . dapat masuk syurga .

jadi klik sini untuk mendapat penjelasan yang lebih lanjut  .
harapan lepas nie kita sama sama dapat perbetul apa yg salah yang kita pon xtau tue .

oke asalamualaikum .

fashion tidak hanya berbicara mengenai design . tetapi juga wawasan .

asalamualaikum sisters and brothers .
rasa nya aku tidak ada apa apa untuk di bual bicarakan .
malahan tiada yang berpusing di fikiran .
ada sesuatu tentang seseorang .

bukan seseorang . tapi beriban . i mean ramai lah kan .
ini bunga .

paling kasihan pada  kumbang .
bunga cantik . kumbang sentiasa hanya mempunyai satu nafsu .

kenapa bunga sentiasa nak cantik ? itu lumrah barangkali .
ada nya bila sah boleh tidur sekatil agak nya berhias itu makin kurang .
tapi sedar tak sedar itu yang sepatut nya di buat .

bukan aku hendak menjaga kain kain org yang kadang sudah terbelah itu .
tapi cuma muhasabah diri sendiri . mana tahu ada lagi yang memang perlu aku ubati .

bunga . pink . hello kitty . bantal . yaa . perempuan .
menutup aurat yang sempurna sangat susah untuk di lihat .
bagi yang baru . susah .
bagi yang lama , itu simple .

siapa tidak tahu tentang aurat ?
orang kafir sahaja . kita muslim ? manakan tidak .
ada nya bila ada yang bertanya . ouh mainkan hukum Tuhan .
ada nya bila ada yang bertanya , aku tidak mahu nampak tua .
ada nya bila ada yang bertanya , ouh aku belum bersedia .

ini bukan jawapan . ini  yang kita boleh nampak pada bunga yang sangat cantik itu .
sejenak . kita lihat semula . Allah beri terbaik untuk kita semua ya .

skrg yaa . ramai sudah bertudung . tapi baju ketat lagi .
dunia akhir zaman . ingat lah wahai saudara se Islam ku .
kerana target kita hanya hendak ke syurga bukan ?

ada nya itu kita buat yang wajib kerana terpaksa .

Bertudunglah walaupun keadaan terpaksa. Solatlah walaupun keadaan terpaksa. Puasalah walau keadaan terpaksa. Kerana kewajiban itu memang kadang kala sifatnya terpaksa.

Dari keterpaksaan itu perlahan-lahan kita akan menemukan hikmah dan pada akhirnya hati pun menjadi ikhlas untuk beribadah kepadaNya. Jika harus menunggu keikhlasan hati lebih dulu untuk beribadah, sampai bila nak menunggu?

Hidayah bukan untuk ditunggu, melainkan dicari.....InsyaALLAH..

Ia ibarat makanan, jika tidak disuap,manakan ia masuk ke mulut..



 

Thursday, December 22, 2011

bilamana zunairah dah mula menaip .

hari nie sudah kamis . bercerita tentang esok . pasti teringatkan roti canai .
perut apa kau buat tue ? menyanyi ya ?

sudah 3 hari nasik tak masuk dalam usus usus perut nie . kasihan .
hello usus kesayangan . sudah lah tue menangis merengek .
kasihan tuan mu .
seluar baju mahu jadi nya sarung nangka sahaja .

hehe.gelak kecil aku .
tadi aku dapat duit . alah rm15 . boleh topup 5 lepas lagi pergi tengok wayang .
perancangan bukan betul pon kan . angan angan mak jenin sahaja .

aduh nyanyi nyanyi lagi perut ini .
lapar nyaaa .

ini lah sebnar nya apa yang aku sedang lakukan .
welcome DIET . hmm

Wednesday, December 21, 2011

berhasil .

asalamualaikum sisters and brothers sekalian .
ha lama xupdate kan .
skrg dh reset paswed . so , sila follow bnyk2 lagi . dh lama kot ada 31 follower ja .

oke yg ini dulu . nati saya update bnyk2 lagi k .
asalamualaikum :)

Friday, October 7, 2011

ouh syahdu

alahai .
sahabat makin hari makin ramai .
eh awak .
baik betul .
eh awak .
cantik nya .
eh awak .
terima kasih tau'

dan , eh awak ?
awak pergi mana nie ?
awak ?

hilang .
dan hari itu kosong .
ketika itu jangan lupa untuk ingat kan diri kita yang Allah lagi sayangkan dia .
sedekah dia Al-Fatihah :)

Thursday, October 6, 2011

tadi hati aku menangis

ya aku seorang muslim .
dan aku bersyukur .
tapi aku tidak di dedahkan sepenuh tentang ini .

hanya pergi baca iqra di waktu tadika .
pergi baca muqadam di waktu sekolah rendah dan
pergi baca quran di sekolah menengah .

kurang nya aku tentang ilmu agama .
di sekekeliling aku ,
aku meminta agar dapat menolong .

tadi hati aku sedikit terasa .
barang kali aku perlukan masa untuk semua ini .

tolong aku ?

Sunday, October 2, 2011

eh sekian lama .

cuba manaip beberapa huruf dan .
ouh ya . boleh log in .

dan hello bloggers . dah lama x update kan .
boleh ckp Selamat Hari Raya lagi kan .

malam ini cuma aku betul betul terasa otak di sebelah kanan ku tidak berfungsi .
kan nmpak di sini aku sedang menggunakan otak kiri . wording . texting .
hello skeches . bila nak datang .

aku seru imaginasi ku .
aku seru .

apa yang aku seru malam esok lecturer dapat menerima setiap perkataan ku .
aku cuba menjadi seorang yang creative . tapi .
sekarang bakat perlu lagi di asah .

ini permulaan pertama .
larut .

Sunday, June 19, 2011

payah betul tak berkira dengan orang yang berkira nie .

ujian ujian . kenapa la dia lebih tua dari aku .
susah nya mulut aku nak tegur dia .
susah nya dia nak sedar .
susah nya aku nak cakap face to face dekat dia .

kenapa la berkira sangat nie ?
betul . betul apa yang di katakan .
jangan merasakan diri terlalu sempurna .
sebab apa ?
sebab nanti kita tak sedar yang kita nie hamba Allah .
yang masing masing ada kelebihan .
yang masing masing ada kekurangan .

semoga dia dapat muhasabah diri .
amin .

Saturday, June 18, 2011

inilah hidup

tajuk oke kot ?

smlm yang lepas maktok pukul 3 pagi pangil mintak nk minum susu .
lepas minum susu , suruh sapu bedak dekat lutut .
klau sapu bedak kena sapu kuat kuat mcm urut tue .
tapi kaki maktok yang tue dah lumpuh .
maksud nya klau sapu kuat kuat pon x rasa apa.

lepas tue dia amek baju dia tutup muka .
aku terus tanya mak tok nk tidor ka . acik nk tutup lampu .( sambil aku tarik baju dia buat turun )
maktok tarik balik baju tue tutup muka dia . aku skali lagi tanya soalan yang sama .

lepas aku tarik . maktok jerit 'MATI ! AKU NAK MATI ! '
aku terkedu . terus pangil mak . mak aku tgh smyg time tue .
menitik air mata .
lepas tue maktok cakap mana siti ( kak long )
aku kata ayong tidoq . maktok kata pangil dia .

aku pangil . lepas ayong smpai . makok ckp bukan bukan .mlm tue kami semua jaga smpai subuh . penat nya . aku dah la kena jaga firas . xcukup tidoq . mmg mengantuk .

TAPI . kemarin aku dah tinggikan suara dekat maktok .
maktok suka kejan orang .
xsabar nk mandi . xsabar nk tukar pampers .
mak aku sibuk dekat rumah knduri .
jadi ada aku dan adik di rumah .
kebetulan bapak baru balik . maktok pangil bapak .
jid jid , mak nk mandi !

bapak aku letih . dia pon p tolong dekat rumah knduri . maktok pngil bnyk kali . bapak geram kot
bapak angkat maktok sorang sorang bawak p bilik air .

aku dari tgh tido . jaga .
aku mula naik angin . serius aku xpenah marah maktok sampai mcm nie .
maktok xboleh duduk . kepala dia dh nk kena dekat kolah .
bilik air rumah aku kolah batu .
aku tinggi suara .
'maktok nie la ! xsabaq . tunggu la mak balik , klau kena batu tue mcm mna '
aku mandi kan maktok sambil marah dia . aku tau maktok dah kurang pendengaran . jadi aku cakap kuat pon dia x anggap tue satu sifat marah aku . haaishhhh .

letih letih , tapi MAK aku lagi letih .
ini semua ujian ,
aku xtau maktok smpai bila . mak kata maktok dh lain ,
lain dari dulu , bukan mcm dulu .
inilah hidup . 

Wednesday, May 11, 2011

air yang di cincang memang takkan putus

tapi . aku pon manusia . punya kesalahan . punya ingatan yang kadang kadang . ouhhh . aku patut buat ini . dan kadang kadang ehh apa aku nak buat nie ?

kau pon sama . kenapa kau tak boleh nak perlahan kan suara kau ?
kau nampak macam kau saja yang betul . kau tahu tak ada orang yang sedang bercakap tentang kau ? aku dah lama sabar . hari nie aku tepaksa tulis tentang kau dekat sini . sbb aku dah tak tahu nak luah pada siapa . nak cerita pada siapa . kalau aku cerita pada ibu . apa ibu akan rasa ? kecewa ?

ibu sedih . aku tahu ibu sedih . aku tahu juga aku pon penah buat ibu sedih dengan masa lepas aku . tapi aku sedar . aku tanya ibu apa yang perlu aku baiki ? ibu cakap ibu nak anak anak ibu boleh masuk syurga dengan ibu nanti .

aaahh . aku dah jauh bercerita . sebenarnya bukan ini topik utama .

kau pernah belajar komunikasi ? aku tak pernah . tapi aku dengar orang lain bercakap . melihat karenah orang di sekeliling aku buat aku belajar satu per satu . jangan ingat kita saja betul . aku mengaku aku pon kadang kadang salah juga .

kau tak bagi peluang langsung untuk orang bercakap ya ? kau potong juga kadang kadang , aku tau kau lebih tua dari aku .

tadi aku buat sesuatu untuk kau . aku tak harap langsung untuk kau ucap TERIMA KASIH . tapi aku dah lupa buat sesuatu yang akan menjejaskan ekonomi di rumah ini . dan kau teruh memanah tepat ke dalam hati aku . ke arah yang paling tepat ! tengking aku ya .
kau belajar komunikasi ?
sekali lagi aku tanya . sbb aku dah besar . aku bukan budak kecik lagi . budak kecik yang berusia 5 bulan pon boleh jauh hati kalau dia terasa . apatah lagi aku .
bila aku balas dengan ayat yang mencabar diri kau . kau mula .

kau mula nak cakap aku tak hormat .
kau mula nak cakap kau lebih tua dari aku .
kau mula nak cakap itu ini .

okey . aku terpaksa tulis ini . kalau suatu hari nie aku dan kau sudah kembali jernih . aku janji yang entry ini tiada lagi .

asalamualaikum .
lots of love ,
ACIK .

Tuesday, May 10, 2011

hari nie aku rasa macam nak update blog

hari nie aku rasa mcm nak update blog .
adik aku tgh tidor lagi tue . slalu pukul 9 dia dah bgn . mgkin smlm sbb dia main dengan firas ( anak menakan aku ) dia tidor lewat . nasik lemak ayam yang dia pesan dekat mak pagi tadi tue pon xmkn lagi . adik , bangun adik . sat lagi nak p skolah pulak . aku mcm biasa . klau xda keja lepas subuh mmg aku tewas jgk . tapi ! orang kata klau tidor balik lepas subuh rezeki xmasuk . jadi aku pon bukan selalu tidor balik . aku akan sidai kain . basuh pinggan dekat dapur . sapu sampah . kemas ruang tamu . kalau aku mengantuk baru aku tidoq . kalau x aku akan bukak facebook . aku jarang bukak blog . sbb aku xda idea nak tulis apa . sambil aku update entry yang ini aku tengah main draw my thing dekat facebook . aku rasa aku dah bnyk ketinggalan bab bab game nie . dulu dekat ilp . dalam lab kalau aku xda keja aku akan edit gmbaq . selalu aku edit gambaq sampai jadi xlawa . sbb tue lecture jarang pilih aku untuk masuk competition apa apa . dalam mca pon aku xda sebarang anugerah sbb ada orang lagi teror dari aku . walaupon aku xdapat apa apa , aku percaya dekat diri sendiri sbb dalam 7 modul aku ada 3 modul yang aku 4 flat .

bebalik pada cerita game tadi . aku penah main game macam macam . semua yang budak 6 tahun punya game . tambah tambah bila lecturer aku buat operasi format pc masing masing . time tue aku hanya main game yang ada dalam pc semata mata macam solitair atau yang hias hias kek tue . klau kita klik dia bunyi mcm kentut . sebeluu tue aku ada jugak main game o two jam . qoma ckp cina suka main game tue . aku teringin main dota . kalau lecturer xda aku akan main game tue dekat belakang lab sorang sorang sbb aku xreti . jadi aku belajaq sendiri . dota is stand for dunia orang takda awek . mmg orang lelaki suka main game nie . kawan kawan main game nie sampai gaduh gaduh dalam lab .

sekarang aku rindu waktu tue semua . kawan aku shap dsn zarul budak penari kebudayaan . tak lah . shap budak shuffle dan zarul pula b boyss .

(aku dah 10 kali ulang lagu jb , that should be me tue )

sambung . waktu akhir sem , nk dekat final exam . kami akan kemas lab mcm biasa . selalunya kami akan amek kerusi letak dekat luar lab . aku paling suka buat kerja nie sebab lepas tue aku boleh duduk dekat luar . aku ingat lagi masa sem 1 aku main dengan qoma dengan jafar kereta api . shap yg jadi kepala kereta api sbb dia yang tarik kami . masa tue zarul p mana ntah . video ada dekat kak sha . aku rindu sangat time tue .

masa sem 2 dan 3 . kami dah kurang main sbb mungkin dah matang . tapi dalam lab dah jadi mcm on the floor sbb shap dan zarul menari sampai x ingat . lecturer mmg xmai tgok sbb time tue lecturer pon bz .

hari nie semua orang bz . aku rindu dekat dady . dady tue rajesh . dulu kami pngil ayah . dia tue pelajar india tapi dia bekawan dengan orang melayu . doa mkn pon dia boleh baca tau . dengan dia la aku belajar bahasa tamil . satu page jugak aku boleh ckp bahasa tamil . saptiya ? haha . sila la jawab .

aku ingat lagi nama semua orang . ada yang diam . ada yang bising . ada yang gila ( dah kena buang ) . ada yang sakit jiwa ( xsuka mai kelas , bila mai kelas suka bukak facebook dari pukul 8 pagi sampai 5 petang ) . ada yang pandai . ada yang penting diri . ada yang baik . semua ada . tapi aku tetap kawan dan sayang depa . sbb tanpa depa semua mca xkan ada .

oke . hari nie aku nak p jumpa kawan sekolah rendah aku . kemarin dah jumpa . tapi hari nie kami nk buat cupcakes . asalamualaikum . nati aku uplod gmbaq oke :)

kenapa mesti nak sengetkan kepala ?  . k bye

Monday, May 9, 2011

surrender .

let it go . 
just let it go . 
i can't let my self . 
let alone you . 

Tired Of Making LOVE to A Memory .

I GIVE UP ! I GIVE UP !

i'm gone .
i don't blame u at all .
coz after all the thing dat u did for me .
got beaten by temptation .

What The Hell Would Make Me Look At Me The Same ?

I COULDN ' T LIVE WITH THAT !

Sunday, May 8, 2011

im never go a day without my MAMA

Happy Mother's Day Mak .
hari hari macam biasa bangun pagi dan tolong mak buat kerja rumah .
tak da hadiah untuk mak sbb skrg duduk rumah ja . dan xdak kerja . dan xdak duit . no words to describe u mak . mak jaga acik dari dlm perut sampai 63 kg nie ha ! syg ngat aihh . nati ada duit skit kita p kluaq mkn naa . syg mak !
acik nyanyi kat mak lagu nie
video

Thursday, May 5, 2011

That was the best alarm clock ever.

bila jarum jam semakin kedengaran.bila hari cuma terang dengan cahaya bulan.
ouhh dah malam atau dengan bahasa betul nya pagi .
mata bukan dapat lelap dengan senang.tidur yang nyenyak oleh sang rasa .
macam sedikit cemburu di situ.bukan ada penyakit imsomnia.tapi sudah biasa lelap mata di waktu pagi.
ada yang bertanya.kau boleh tahan lama lama.
kau boleh buka laman web sosial tu.bukan aku sengaja.
tapi !
aku susah . susah melelapkan mata.
pernah sekali aku terdengar oleh ibuku.
pergi ambil wuduk . sembahyang .
kau tahu kenapa Allah susah kan kau nak tidur ?
sebab Dia bagi peluang untuk kau beribadat .

aku mula yakin .
aku mula tahu .
ya ! aku tahu jawapan nya !

kenapa susah aku nak faham dari dulu ?
bila lagi aku mendengar kita sedang pergi ke akhirat .
bila lagi aku mendengar hanya tiga helai kain yang ikut kita ke kubur .

aku mula rasa kenapa aku nak tamak ?
kenapa aku perlukan kemewahan di dunia .

semakin hari aku belajar .
siang malam pagi petang aku jumpa kawan baru .
kawan . lawan . api . air .

dan akhirnya aku tahu aku masih di dunia dan sedang belajar bagaimana untuk berjaya di sana .

Wednesday, May 4, 2011

bertambah la dosa kau

kau tahu nak bercakap tentang agama .
kau tahu nak bercakap tentang pahala .
kau tahu lagi nak bercakap tentang dosa .
kau mengutuk orang sana sini .
kau tahu lagi nak bagi semua orang baca ?
kau tahu kau dah tambah dosa .
kau tahu aku sayang kau ?
kau tahu kawan kawan kau ada dengan kau ?
kau tahu kau dah tambah dosa ?
kau pergi cari Al Quran kalau nak bercakap tentang agama .
kau tahu semua ini ?

aku harap kau sedar .

aku juga manusia .
aku juga hamba Allah .
aku juga perlukan orang untuk membimbing ku .
kau jangan ingat kau ada kuasa .
bukan kau pernah cakap Allah lebih berkuasa ?
jadi kenapa kau hukum orang ?
kenapa kau caci maki orang sana sini ?

im write this dedicated to all the readers n so am i . thxs for reading .

aku rasa macam nak makan orang sekarang !

sapa sapa yang rasa senang , mai la jumpa aku . aku nk mkn hampa . hahaha

kak jeju makan garam banyak dari aku tahu ?

hehe.hari nie kesian dekat kaka jeju sbb dia period pain.jadi aku xtau nk buat mcm mna.suruh bubuh minyak,dia dah sapu.suruh mkn ubat,ubat xdak.suruh dia guling2,dia kata xboleh sbb sakit smpai berkampung dlm toilet.kesian nya ! untung laa aku xpenah period pain. jadi aku pon xtau nk buat mcm mna n seacrh dekat internet petua nk bg hilang period pain . nahhh . minum air teh pahit ( tanpa gula ) . pas2 dia pon p buat truihh . menjadi kot . dia kata dh kurang sakit . oke nati klau ada sapa sapa period pain silalah buat mcm ini .

 helo sila baca , peringatan untuk semua .

'gud
kdg2 kan jue
bile tuhan bg kesakitan
die tgh menduga kekuatan kita
kita slalu ckp kite xkuat
tp tuhan tu yg maha esa, maha berkuasa
die tau kite kuat sbb tu die uji
apa pon jadi antara jue n emi, tu dugaan
kalo tk, xkan smp 2tahun kn ?'
 
'kdg2 lelaki x pandai tnjuk dia syg'
 
'kdg2 both pihak ego jugak'
 
haaa . ada lagi tapi xmau dah . nati tak privacyyyyyyyyyy ! k bye 

untuk abg nua yang rare

masa nie baru lepas add .
balas membalas dan sesi berkenalan punya rare 
dan sekarang aku buleh bercerita dekat dia . hang mcm abg aku . kadang kadang aku rasa mcm mai nak buh penyebak sedaihhhh sbb dia buleh buat aky tenang . haha . nah nie sekali hat paling aku suka . buleh dak abg nua ? 

mula mula
 kemudiann , anwar uzir post on your wall
abg nua kalau berkata kata mau dok mcm a samad said .  nak tengok ?nie
habaq hang . aku suka kot ! haha . 
mmg kena kot . sat lagi satu .
memang kena la kan time nie anivesary 1 tahun 5 bulan . rare truihhh . abg nua tau saja aihhhh :D



jangan dok buat serupa dah kawen

entry nie khas untuk emi . hang baca . klau xsuka , buleh msj aku n aku buleh delete entry nie . dh lama kita berkawan . hg nampak kat tepi blog aku nie ? 2 tahun lebih dah . xla lama sngt . lama lagi paid dgn kakak kina . lama lagi ayie dgn kak ilah . lama lagi fariza dgn ajim . hang xkenai depa . depa kawan aku kat skolah dulu . haha. oke . aku rasa dh sampai masa aku jadi 20 tahun sbb mmg aku dh 20 tahun . mksud aku jadi pmpuan . jadi manusia . bukan binatang . kasaq sungguh la ayat nie kan . oke aku xtau nk kata apa dekat hang . entry nie pon xdak kena mengena dgn apa yg aku pkiaq skrg , k bye

bukan aku tak cinta

buleh ? thxs kawan paan yahaya sbb bg tau aku benda nie semua . kalau dak aku pon xtau . biasa la manusia mmg xsedaq depa atau saya atau kita buat salah apa . nahh , skrg . xkalut dah . buat bagi ada privacy skit kan dekat fb tue . bye .

aku pangil dia nana

aku mmg jarang bukak blog . apatah lagi nk update . tapi hari nie aku baru bukak . 2 hari yang lepas aku un9 . nana tguq aku dekat im . aku chat dgn dia . dia sebek . dia sedih . kata nya baru break dgn bean . aku xtau nk buat mcm mna . aku hanya buleh bg idea mcm mna untuk baik balik . aku cuma buleh bg dia rasa tenang dgn suruh dia berdoa pada Allah . aku pon gagal dlm bercinta . aku cari fb dia xjmpa . aku kol dia xdapat . nana , nana p mna aa ? tadi baru aku tau . dia dh update blog . dia deactivate acc fb n dia off phone . mgkin dia perlukan waktu untuk dok sorg2 kata kuyah . nana , be strong naa . klau ada baca blog nie . contact la jue . jue nk tau keadaan nana mcm mna .

myvi hitam dari sg 2

bukan hari april fool la kan sbb tajuk pon xdak kena mengena.jadi pada 30april , kawan aku dr sg 2 mai amek aku n adik jln2 . sempena besday aku pada 2 may . dia bawak adik jgk . hari tue kami mcm keluarga jln2 p tgkap gmbaq dekat railway . lepas tue kami p mkn dekat old town . lepas tue kami pon balik . aku dapat kek dari dia yg tulis 'selamat hari jadi siti zunairah' . thxs la sbb bawak aku jln2 , apa2 pon adik beradik mmg xleh kawen . xcaya buleh tgok gmbaq nie . 5 minit aku tggu . entry kali xleh nk attach file jgk . k bye . lain kali aku uplod gmbaq .

aku buleh lupa hari nie brapa hari bulan .

aku bukan tak dak kalendar dekat rumah kan.dah 4hb may dh.aku dh masuk 20 tahun pd 2 may hari tue . terima kasih dekat bapak n mak aku sbb bawak aku mkn dekat kedai kawan mak aku.aku mmg jarang dapat hadiah dari mak n bapak aku sbb depa selalu akan bawak makan time besday sapa sapa pon.selain tue bapak aku jugak beli durian.kuning isi dia weh,sedap aku makan sampai demam.la nie mmg aku tgh demam.kisah pulak aku nak bg tau org kan.sapa baca entry nie sila la tanya kabaq aku naa.thxs jugak dekat kak ngah aku sbb bawak aku mkn dekat restoran apa ntah,sedap jgk,reja mkn ja aku time besday aku nie.lepas mkn dekat qb tue , kami p tgkap gmbaq dekat kota babylon . haha . oke aku mls nk uplod gmbaq dekat fb atau sini sbb lambat . lagipun aku hanya ada 22 folower. oke bye .

Wednesday, April 27, 2011

ruzaimi part II

asalamualaikum . hari ini . yaa . hari ini 27 April 2011 ya .

"Jgn bcinta sblum kawen kalo kita nkkn Allah cintakan kita.hai kawan,nnt mie p kt ct naa kta jmpa..jauhi cinta maksiat,dating,sms,kol tanpa urusan.jgn dirikan rumah tangga yg berasaskn maksiat. :-) "

baru ja dapat msj nie dari mie . oke . inilah nasihat kepada diri saya sendiri dan kawan kawan dekat luar sana . sekian terima kasih . peace be upon you people :)

haa . ada lagi satu . tgh update entry nie masuk lagi satu msj yang berbunyi ,

"Cinta akan Allah curah mlimpah tme kawen kalo kta jga batas n cintakan Allah dlu.kta kena muhasabah diri.mie laki mie kena jga pimpin ct sbb ct pmpn. :-) "

thxs mie . ct ingat nie . kuat kuat !

typing error punya pasai .

haaa . kalau bab bab typing error nie . memang xlarat nk gelak .


cer tgok . haha . nk taip tengok taip dah taip tenuk . haha . lawak gila ! smpai smbg punya pnjang . smpai ada yg xpaham teruihhh . hahhaa .

oke aku pon kadang2 typing error jgk . lawak kot :D

mie nak mai masuk minang acik ka ?

asalamualaikum semua . nie yang bersemangat nak update nie . klau x mmg xda idea lgsung . haha . oke besday dah nak dekat dah . xlama lagi dh sama umuq dengan mie . adehh . mie kata xboleh merengek2 , ingat2 ! besaq dahhh . oke mie , saya jadi baik2 ja tau . pas2 mie nak mai nanti . yea ! insyaallah :) kena tanya mak dulu laa nk kluaq dengan mie kan . sat nk p tnya

acik : mak , mie nk mai isnin nie .
mak : dia nk mai minang acik ka ? ( sambil gelak2 )

insyallah mak . hee . setiap apa yang mak cakap , ialah doa tau :)
oke mak bg kluaq , tapi bukan isnin tapi sabtu sbb isnin xda sapa kat rumah . sapa nk tlong mak sidai kain ? kemas rumah ? masak ? kan mie kan . hee .
terima kasih mak .

secara x sengaja dah update dekat status fb ,
mari lihat :
heee . kena baca entry nie baru tau cita sebenaq .


abg , ingat lagi x time nie ? besday abg kita mkn kek tepi pantai . i mis dis time .  

oke nak lagi mcm nie . tq

Monday, April 18, 2011

Wednesday, April 13, 2011

lets starts questioning ourself

1 . mula mula pasang lagu banyak .
2. pas2 , bila ada soalan tekan next .
3. xboleh tipu , kena tulis tajuk lagu tue tau .
4 . jom mula !


1) IF SOMEONE SAYS "IS THIS OK?" YOU SAY?
-sungai lui : aizat

2) HOW WOULD YOU BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
-janji : akim

3) WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
-all about him : auburn 

4) HOW DO YOU FEEL TODAY?
-sofea jane : black

5) WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
-marry you : bruno mars

6) WHAT IS YOUR MOTTO?
-just the way you are : bruno mars

7) WHAT DO YOU THINK OF YOUR PARENTS?
-dj got us falling in love : usher

8) WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
-club can't handle me : dj mya florida

9) WHAT IS 2+2?
-grenade : bruno mars

10) WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
-awan nano : hafiz

11) WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?
-hey,soul sister : train

12) WHAT IS YOUR LIFE STORY?
-never say never : jb feat js

13) WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
-love me : jb

14) WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
-one time : jb

15) WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
-kalau berpacaran : suhaimi meor hasan ft ana rafali n altimet

16) WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
-need you now : lady antebellum

17) WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
-littlest thing : lily allen

18) WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
-for the rest of my life : maher zain

19) WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
-insyallah : maher zain

20) WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
-open your eyes : maher zain

21)WHAT WILL YOU POST THIS AS?
-the chosen one : maher zain  

tgok jawapan num 15 , haha . cool gila kot ! try la sndiri . best tau main nie . gud luck ! :)

Monday, April 11, 2011

bersama adibah dan arina .

kemarin jumpa depa dua . hadoii . rindu gila weh . aku mcm biasa klau lama xjmpa msti nk bgambaq . mcm biasa sungai petani susah nk cari tmpat lawa . oleh itu kami pon p la semeling dah xtau nk p mna kan . oke jom tgok gmbaq depa .
arina dah stat dah model diaa.
bata bata tue kuat , xruntuh , haha ,
kat peta paya bakau pon nak jugak
pakat pakat dok tak diam
oke la sikit 
depa lawa 
 adibah buat mulut sexayyy
depa lawa 1
depa lawa 2
depa lawa 3
depa lawa 4 .
oke stakat nie saja lah . bye bye .


juliana hamdan .

asalamualaikum dan selamat hari selasa .
hari nie nk cita pasai kakak jeju . yg comel . baik hati xtau nk habaq . sungguh suka hatiku ini...weee
kakak ini aku kenal dalam dua bulan yang lepas . walaupon baru kenal , aku dh penah webcam dengan dia . dh la pkai skype for the first time . suka sangt . tengok dia senyum , klau dia gelak lagi la x ingat . memang meletakkan reaksi yang buleh semua org gelak jugak . cool ! dia baik tau dak weh ? dia suka domokun . tapi dia jauh . dekat melaku nu . bila nk jmpa dia xtau la . kakak cepat2 la sihat naa . nanti buleh mai sni bawak pekena cendoi . hehe . sedap oo . kakak suka ka dak jue pon xtau . heee . oke . sat nk tunjuk kakak jeju dekat hmpa .
 
mai penang cepat , nak hadiah domokun nie ! love u kakak . smoga cepat sihat naa . terima kasih sbb share semua dengan jue smpai jue jadi kuat mcm kakak ! <3

Friday, April 8, 2011

azim nak nasik kandaq x ?

haha . tajuk pon dh nampak nama azim . emi , aku suka entry azim yg nie , thanks azim .
oke kawan kawan sbnaqnya aku buat entry nie , sbb aku suka ! haha . tapi !
tgok aku xbodek pon . dia kata aku bodek . haha . azim nie la . azim , nati naa naa aku pujuk emi blanja hg nasik kandaq . stg msti emi marah aku , haha , knpa dia kan . oke emi . kita share . :p
azim nie sbnaqnya kawan emi . emi sapa ? dia kawan aku yg aku love love . ( bukan special boyfren ) titik . xmau tnya banyak . haha . 

azim nie aku kira baru kenai jgk laa . 1st jmpa dekat kenduri arep . (sat loading balik ) yaa . betul la tue . dia suka main camera aku . hbis segala mangkuk laksa dia tangkap gambaq . haha . ya itu seni weh . aku suka .skrg dia suka main gerek . dia duduk penaga dekat rumah nana . wei oke apa aku promot hg kan ?


oke bye bye . sila add beliau di facebook . klik dekat nama azim kamisan kat atas tue pas2 trus jmpa fb dia . hehe . lol jue .

Monday, April 4, 2011

practical dah habis !

asalamualaikum semua..

alhamdulilah practical dah habis dengan jayanya ! skrg dh ada dekat sp . sronok smpai tak ingat . haha . so slama 3 bulan saya akan duduk di rumah . bukan duduk sja . msti lah tlong mak kan kawan kawan ?

before nak rasa free sangat kat rumah nie , bnyk bnda nk kena settle lagi . bulan 7 nie dah nk smbung blajar dekat unikl miit . course yg sma jgk iaitu multimedia . offer letter x reply lagi . mna smpat . baru smpai rumah ja kmrin dulu .

things to do
 1 - reply offer letter before 11 april .
 2 - kemas bilik blakang yg bersepah xtau nk habaq sbb ada tetamu nk mai rumah kamis nie .
 3 - contact budak2 mpp untuk confirm sapa yg jadi joined reunion 9hb nati .

haaa . smua dah dekat . yang penting acik memang la mempunya tenaga yang kuat kan !

oke , harap smua nya bjalan lancar . lol .

Thursday, March 17, 2011

kak ilah sayang .

asalamualaikum dan slamat hari jumaat semua .
sperti biasa update blog mmg tiap hari jumaat kan .

entry nie just nk ckp thxs to kak ilah . sbb dah buat entry untuk saya kan . terharu banyak boleh ? hehe . ya sperti yg beliau tulis kat dlm tue . klau ada sapa2 yg nk buat photoshoot , model , couple photoshoot , pre wedding atau majlis bertunang ka boleh la hubungi saya . just pm saya di facebook . oke . thxs kak ilah sbb promote . love ya !

lol .

Thursday, March 10, 2011

entry boleh x kalau x jiwang jiwang lagi ?

hai . asalamualaikum dan selamat hari jumaat .

oke , hari nie saya nak ckp pasal lagu . lagu ye . bukan penyanyi . lagu dadali tajuk ape tue . di saat aku mencintaimu .

knapa ? knapa rmai sngt psangan bercinta suka sngt lagu nie ? knapa ada lagu nie ? knapa nk post lagu nie kat wall korg ? knapa rmai org nk nangis bila dgn lagu nie ? knapa nk sebak ? knapa nk sedih ? ouh tlong lahhh . sbb lagu nie dh la sedih , pas2 lirik dia menusuk kalbu eh ? oh em jayyyy .

so , ada sapa2 xtau lagu nie ?lagu nie dgr la lirik dia . aduhai .
 
sbnarnya saya bukan xsuka lagu nie . tapi kita sbgai manusia manusia manusia yg boleh berfikir berfikir berfikir tlong lah . ini smua takdir tau . jangan lah nk sedih . kuatkan lah smngat dan teruskan hidup macam biasa . :)
all for u . thxs for the memories . lol

Sunday, March 6, 2011

sekali sahaja

asalamualaikum . selamat hari isnin .

'u change my whole life . dont know what u doing to me with ur love '

oke . boleh x sekali saja nk cerita pasai love love nie ? sekali saja . sbb entry2 sblom nie mmg xda kot ' klau ada pon , mna ada pnuh emosi kan . hehe . 

oke . sbnarnya . mcm rindu gila nie kat cinta hati tue . adehh . brapa hari dh xtau x contact . p mna hilang ? aku rindu nie . hg jgn dok buat senyap . dh la aku dok syg kat hg . weiii . buleh x jgn senyap ? aku nk msj la . p mna tlong bg tau buleh ?  buat apa tolong bg tau buleh ? jgn dok xdak kredit sngt , elaun baru msuk ja . p la topup rm3 pon . dh la lma xjmpa . klau jmpa pon bukan smbg bnyk . dok snyap ja dlm keta . weiiii . xsuka nya . rindu truk dh nie . 

wei , aku syg hg . hg msj aku buleh ?
lol siti zunairah majid <3

syg , tgok tempat nie romantik kan . nanti kita p naa <3

Tuesday, February 8, 2011

dugaanNya. can i have some advice ?

cewahh . tajuk nak macam lagu hujan je kan . oke . tahun nie saya sudah masuk 20 . yeahh . tua ke muda ? klau nk ikot umur mmg muda lagi kan . tapi kita xtau lah takdir kita hidup smpai bila .

now , i need a help . mmg sngt sngt tau !
xkisah la ape pon . skrg fikiran mcm bercelaru sikit .

skrg saya tgh practical tau . hujung bulan 3 nie baru hbis . target saya pas nie nk smbung blajar . ye la . skrg saya baru ja amek sijil kan :)
sbb tgok dari result la kan  , soo .
saya dapat tawaran . bukan blajar tapi untuk buat job . memandangkan saya ada skill dlm photographer . bukan pndai sangat tapi boleh dan boleh blajar lagi .

jadi , saya nk mintak pndapat anda semua la kan .
kalau saya buat job , 2 tahun petama mmg la sesak sikit kan smntara nk cover balik modal untuk beli camera deselear yg lebih pehhh . haha . tapi ! dlm umur 27 saya dh boleh ada kereta rumah n maybe dah boleh kawen pon .

tapi ! kalau sy smbung blajar , diploma mybe drop subject untuk kos yg sma dapat dua tahun . than smbung degree . msti la nk balajar slagi boleh kan . untuk capai target nk jadi lecturer . umur 30 baru hbis blajar . apatah lagi nk ada kereta sndiri , rumah sndiri ,

so , what say u ?
buleh tolong?

ada org pesan . saya dh ada bakat xmau guna , buat apa buang masa untuk bnda yg buleh kita blajar sndiri .
jadi pada masa tue , saya mula keliru . down pon ada jugak .

oke , ini saja lah . tolong eh ? thxs . lots of love .
tudia nie muka dok pikiaq teruk . haha

Friday, January 14, 2011

oh na na ouhhh .

asalamualaikum dan selamat hari sabtu semua :)

now im atttt home ! haha . mcm excited sngt nk balik ptg kmrin . bila dh smpai . huh . firas mna ? firas firas firas ! xda . abg long dh bawak dia balik rumah depa dekat alor star . apa nie ?! acik balik nk nk main dgn firas kot . oke . mmg la kan sbb dia anak sedara yg petama . sbb tue mcm..err . excited sngt . than xpala dh xdapat jumpa firas , ya ayong , i mis u too . hehe . mak tok pon ada kat rumah . bila mai ? sapa pon xbg tau . mak tok nk rm50 . haha . dulu masa mak tok kuat-kuat dia penah masuk majalah . majalah apa xtau . sbb dia mengurut . dulu masa tgn nie jadi mcm ulaq sawa baru telan tikus , haha , lompat lagi basikal kan syok sngt . mak tok la urut . ma sih laaa mak tok naa . skrg mak tok dh tak larat tapi bila saya nk balik kolej msti mak tok hulur beberapa ringgit malaysia . hahaha . bapak pon xda smlm . bapak keja . lepas bapak balik . yah bapak jom ouh yeah . than bapak pon layan ouh yeah dgn adik n ngah jugak . hehe . pas2 saya ajak bapak main gitar . bapak main . awat tune mcm lari nie ? adeiii . sapa main gitar acik !!!! wuaaa . biaq la . yg penting dh dapat balik rumah buleh makan nasik banyak-banyak , biasa la mak masak jgn lepaskan pluang ini ! mcm jualan murah . hari nie ada knduri rumah mak ndak . so , mak suruh p dulu dgn kak ngah n adik stg . oke . mkn lagi . stg baru kita uplod gmbar oke . taaa :)

sbenarnya tajuk entry nie xda kena mengena pon dengan entry nie sbb mcm suka sngt lagu tue skrg lepas tgok blog si cantik nie !

gadis semasa . atau perempuan cantik .

asalamualaikum semua dan selamat hari jumaat .

tajuk hari nie mcm panjang sikit ja dari entry yg lepas2 kan . oke hari nie ialah hari untuk berehat , cuti , bermuka muka , haha . muka buku lah dan berbloging . tapi skrg tgok dh nk asar pon baru nk update blog . sbb bgn2 dari pagi tadi saya masuk ke blog2 gadis2 cantik ya ya ya . dan yes ! mereka memang cantik tau . 1st skali msuk blog cik epal , dekat blog dia sy dh jumpa lagi rmai blogger2 yg lain . n smua nya gojez ! waaa . cik epal pon cantik sngt tau . dan dari sinilah saya dah stat pkai shawl yg belit - belit tue . hehe . mcm2 tips yg saya dapat kat sini . n thxs . i like it !

gambar nie xda yg belit2 pon . sbb time nie kan baru nk belajar pkai shawl . kan ? heee :)

Sunday, January 9, 2011

kasih kasih .

asalamualaikum dan selamat pagi hari isnin .

terima kasih kerana bangunkan saya subuh tadi Ya Allah .
terima kasih kerana berikan saya kekuatan untuk terus menunaikan tanggungjawab saya kepadaMu .
terima kasih kerana berikan saya kehidupan yang cukup sempurna .
terima kasih kerana saya masih ada mak dan bapak .
terima kasih kerana saya ada kakak , abang dan adik .
terima kasih kerana saya adalah perempuan .
terima kasih kerana saya boleh membaca , menulis , mengira .
terima kasih kerana berikan saya dan keluarga rezeki .
terima kasih kerana hadiahkan seseorang yang boleh menjadi kawan , teman dan penguat semangat saya .
terima kasih kerana hadiahkan sya sahabat baik .
terima kasih untuk segalanya .



semoga hari yang akan datang , saya akan selalu berterima kasih kepadaMu .
entry ini di taip oleh saya sendiri khas buat family , frens , n love . dan buat kenalan-kenalan yang hanya menegur di fb , terima kasih juga kerana menerima saya sebagai kawan baru anda :) .

Thursday, January 6, 2011

missing .

asalamualaikum hari khamis .

esok kak sha kata nk p ilp . wah wah wah buleh la melawat junior n abg n amir kesayangan , rindu nya .
wee . so , tggu kak ct smpai sok k . hehe

with amir . 

with abg . 
k they are my lil bro . n i really mis them . 
daaa .

Tuesday, January 4, 2011

berehat .

asalamualaikum hari selasa :)

seperti yang di janjikan sekarang saya berada di tempat pracktical dan sedang buntu idea . jadi saya akan update blog . wee .

jom tengok apa yg saya buat kemarin .

kad kahwin apa nie ? haha
 haha . nie la yg saya pulon buat kmrin nie . nah wani . nk kawen x ? ct dah buat kad kat hmpa dh nie . hehe .

yg ini lagi satu .
ha , hat nie xtau nk buh nama sapa . yg nie konsep apa aa. emm . lebih kurang tradisi la org melayu kita :)
hentam saja la . ada komen dak ? sila laaaaaaaaaa . :D

oke kawan - kawan . tadi saya hanya buat satu design sebab otak macam x bejalan jaa . dan inilah hasil nya .
oke . tudia warna nk mcm mna lagi ? xcukup ceria lagi otak x bejalan pon . haiii . kad nie nak brapa lipat ? 2 lipat ka 3 lipat ka ? dinie n aida is my siblings . siblings angkat . nk kawen xlama dah tue . haha . nk yg nie ? amek laaa .
k .lepas hbis buat design nie. p smyg pas2 p mkn . haha . pas mkn balik2 trus lipat kad kahwin yg di tempah . lpas hbis saya pon buat blog nie . k byee :)

Monday, January 3, 2011

penerimaan

3 Januari 2011

Siti Zunairah binti Majid
(alamat rumah )

Cik,

SURAT PENERIMAAN MENJALANI LATIHAN INDUSTRI

Sukacita dimaklumkan bahawa Cik diterima untuk menjalani Latihan Industri di syarikat kami . Butiran seperti dibawah :-

TARIKH LATIHAN : 3 JANUARI 2011 - 31 MAC 2011

Elaun : RM200.00 Sebulan (Dua Ratus Ringgit Malaysia Sahaja )
Elaun Tambahan : RM 3 per jam (sekiranya anda di minta untuk berkerja lebih masa ).

Waktu kerja :Isnin - Khamis ( 11 . 00 pagi - 7 . 00 ptg )
                    :Ahad ( 1 . 00 tgh hari - 6. 00 ptg )
                    : Jumaat & Sabtu ( Cuti )

Namun jika terdapat pelbagai kerja , anda mungkin akan di panggil datang dan elaun tambahan akan di bayar mengikut per jam .

ha setakat tue dh la surat tue . xlarat nk taip dah . it was my 1st day practical . hehe . p msuk situ mmg xtau nk buat apa . boss ckp duduk la dulu . lpas duduk dia pon bg surat nie . :)
so , saya stat kul 11 pagi lapor diri segala . dan baca la sndiri surat tue . xlarat nk cita dh . hari nie just design dua kad kawen . ouh nati saya update design tue k :) 

see ya !