dari hati turun ke jari . dari jari membuat catitan yang mati .

Wednesday, May 11, 2011

air yang di cincang memang takkan putus

tapi . aku pon manusia . punya kesalahan . punya ingatan yang kadang kadang . ouhhh . aku patut buat ini . dan kadang kadang ehh apa aku nak buat nie ?

kau pon sama . kenapa kau tak boleh nak perlahan kan suara kau ?
kau nampak macam kau saja yang betul . kau tahu tak ada orang yang sedang bercakap tentang kau ? aku dah lama sabar . hari nie aku tepaksa tulis tentang kau dekat sini . sbb aku dah tak tahu nak luah pada siapa . nak cerita pada siapa . kalau aku cerita pada ibu . apa ibu akan rasa ? kecewa ?

ibu sedih . aku tahu ibu sedih . aku tahu juga aku pon penah buat ibu sedih dengan masa lepas aku . tapi aku sedar . aku tanya ibu apa yang perlu aku baiki ? ibu cakap ibu nak anak anak ibu boleh masuk syurga dengan ibu nanti .

aaahh . aku dah jauh bercerita . sebenarnya bukan ini topik utama .

kau pernah belajar komunikasi ? aku tak pernah . tapi aku dengar orang lain bercakap . melihat karenah orang di sekeliling aku buat aku belajar satu per satu . jangan ingat kita saja betul . aku mengaku aku pon kadang kadang salah juga .

kau tak bagi peluang langsung untuk orang bercakap ya ? kau potong juga kadang kadang , aku tau kau lebih tua dari aku .

tadi aku buat sesuatu untuk kau . aku tak harap langsung untuk kau ucap TERIMA KASIH . tapi aku dah lupa buat sesuatu yang akan menjejaskan ekonomi di rumah ini . dan kau teruh memanah tepat ke dalam hati aku . ke arah yang paling tepat ! tengking aku ya .
kau belajar komunikasi ?
sekali lagi aku tanya . sbb aku dah besar . aku bukan budak kecik lagi . budak kecik yang berusia 5 bulan pon boleh jauh hati kalau dia terasa . apatah lagi aku .
bila aku balas dengan ayat yang mencabar diri kau . kau mula .

kau mula nak cakap aku tak hormat .
kau mula nak cakap kau lebih tua dari aku .
kau mula nak cakap itu ini .

okey . aku terpaksa tulis ini . kalau suatu hari nie aku dan kau sudah kembali jernih . aku janji yang entry ini tiada lagi .

asalamualaikum .
lots of love ,
ACIK .

Tuesday, May 10, 2011

hari nie aku rasa macam nak update blog

hari nie aku rasa mcm nak update blog .
adik aku tgh tidor lagi tue . slalu pukul 9 dia dah bgn . mgkin smlm sbb dia main dengan firas ( anak menakan aku ) dia tidor lewat . nasik lemak ayam yang dia pesan dekat mak pagi tadi tue pon xmkn lagi . adik , bangun adik . sat lagi nak p skolah pulak . aku mcm biasa . klau xda keja lepas subuh mmg aku tewas jgk . tapi ! orang kata klau tidor balik lepas subuh rezeki xmasuk . jadi aku pon bukan selalu tidor balik . aku akan sidai kain . basuh pinggan dekat dapur . sapu sampah . kemas ruang tamu . kalau aku mengantuk baru aku tidoq . kalau x aku akan bukak facebook . aku jarang bukak blog . sbb aku xda idea nak tulis apa . sambil aku update entry yang ini aku tengah main draw my thing dekat facebook . aku rasa aku dah bnyk ketinggalan bab bab game nie . dulu dekat ilp . dalam lab kalau aku xda keja aku akan edit gmbaq . selalu aku edit gambaq sampai jadi xlawa . sbb tue lecture jarang pilih aku untuk masuk competition apa apa . dalam mca pon aku xda sebarang anugerah sbb ada orang lagi teror dari aku . walaupon aku xdapat apa apa , aku percaya dekat diri sendiri sbb dalam 7 modul aku ada 3 modul yang aku 4 flat .

bebalik pada cerita game tadi . aku penah main game macam macam . semua yang budak 6 tahun punya game . tambah tambah bila lecturer aku buat operasi format pc masing masing . time tue aku hanya main game yang ada dalam pc semata mata macam solitair atau yang hias hias kek tue . klau kita klik dia bunyi mcm kentut . sebeluu tue aku ada jugak main game o two jam . qoma ckp cina suka main game tue . aku teringin main dota . kalau lecturer xda aku akan main game tue dekat belakang lab sorang sorang sbb aku xreti . jadi aku belajaq sendiri . dota is stand for dunia orang takda awek . mmg orang lelaki suka main game nie . kawan kawan main game nie sampai gaduh gaduh dalam lab .

sekarang aku rindu waktu tue semua . kawan aku shap dsn zarul budak penari kebudayaan . tak lah . shap budak shuffle dan zarul pula b boyss .

(aku dah 10 kali ulang lagu jb , that should be me tue )

sambung . waktu akhir sem , nk dekat final exam . kami akan kemas lab mcm biasa . selalunya kami akan amek kerusi letak dekat luar lab . aku paling suka buat kerja nie sebab lepas tue aku boleh duduk dekat luar . aku ingat lagi masa sem 1 aku main dengan qoma dengan jafar kereta api . shap yg jadi kepala kereta api sbb dia yang tarik kami . masa tue zarul p mana ntah . video ada dekat kak sha . aku rindu sangat time tue .

masa sem 2 dan 3 . kami dah kurang main sbb mungkin dah matang . tapi dalam lab dah jadi mcm on the floor sbb shap dan zarul menari sampai x ingat . lecturer mmg xmai tgok sbb time tue lecturer pon bz .

hari nie semua orang bz . aku rindu dekat dady . dady tue rajesh . dulu kami pngil ayah . dia tue pelajar india tapi dia bekawan dengan orang melayu . doa mkn pon dia boleh baca tau . dengan dia la aku belajar bahasa tamil . satu page jugak aku boleh ckp bahasa tamil . saptiya ? haha . sila la jawab .

aku ingat lagi nama semua orang . ada yang diam . ada yang bising . ada yang gila ( dah kena buang ) . ada yang sakit jiwa ( xsuka mai kelas , bila mai kelas suka bukak facebook dari pukul 8 pagi sampai 5 petang ) . ada yang pandai . ada yang penting diri . ada yang baik . semua ada . tapi aku tetap kawan dan sayang depa . sbb tanpa depa semua mca xkan ada .

oke . hari nie aku nak p jumpa kawan sekolah rendah aku . kemarin dah jumpa . tapi hari nie kami nk buat cupcakes . asalamualaikum . nati aku uplod gmbaq oke :)

kenapa mesti nak sengetkan kepala ?  . k bye

Monday, May 9, 2011

surrender .

let it go . 
just let it go . 
i can't let my self . 
let alone you . 

Tired Of Making LOVE to A Memory .

I GIVE UP ! I GIVE UP !

i'm gone .
i don't blame u at all .
coz after all the thing dat u did for me .
got beaten by temptation .

What The Hell Would Make Me Look At Me The Same ?

I COULDN ' T LIVE WITH THAT !

Sunday, May 8, 2011

im never go a day without my MAMA

Happy Mother's Day Mak .
hari hari macam biasa bangun pagi dan tolong mak buat kerja rumah .
tak da hadiah untuk mak sbb skrg duduk rumah ja . dan xdak kerja . dan xdak duit . no words to describe u mak . mak jaga acik dari dlm perut sampai 63 kg nie ha ! syg ngat aihh . nati ada duit skit kita p kluaq mkn naa . syg mak !
acik nyanyi kat mak lagu nie
video

Thursday, May 5, 2011

That was the best alarm clock ever.

bila jarum jam semakin kedengaran.bila hari cuma terang dengan cahaya bulan.
ouhh dah malam atau dengan bahasa betul nya pagi .
mata bukan dapat lelap dengan senang.tidur yang nyenyak oleh sang rasa .
macam sedikit cemburu di situ.bukan ada penyakit imsomnia.tapi sudah biasa lelap mata di waktu pagi.
ada yang bertanya.kau boleh tahan lama lama.
kau boleh buka laman web sosial tu.bukan aku sengaja.
tapi !
aku susah . susah melelapkan mata.
pernah sekali aku terdengar oleh ibuku.
pergi ambil wuduk . sembahyang .
kau tahu kenapa Allah susah kan kau nak tidur ?
sebab Dia bagi peluang untuk kau beribadat .

aku mula yakin .
aku mula tahu .
ya ! aku tahu jawapan nya !

kenapa susah aku nak faham dari dulu ?
bila lagi aku mendengar kita sedang pergi ke akhirat .
bila lagi aku mendengar hanya tiga helai kain yang ikut kita ke kubur .

aku mula rasa kenapa aku nak tamak ?
kenapa aku perlukan kemewahan di dunia .

semakin hari aku belajar .
siang malam pagi petang aku jumpa kawan baru .
kawan . lawan . api . air .

dan akhirnya aku tahu aku masih di dunia dan sedang belajar bagaimana untuk berjaya di sana .

Wednesday, May 4, 2011

bertambah la dosa kau

kau tahu nak bercakap tentang agama .
kau tahu nak bercakap tentang pahala .
kau tahu lagi nak bercakap tentang dosa .
kau mengutuk orang sana sini .
kau tahu lagi nak bagi semua orang baca ?
kau tahu kau dah tambah dosa .
kau tahu aku sayang kau ?
kau tahu kawan kawan kau ada dengan kau ?
kau tahu kau dah tambah dosa ?
kau pergi cari Al Quran kalau nak bercakap tentang agama .
kau tahu semua ini ?

aku harap kau sedar .

aku juga manusia .
aku juga hamba Allah .
aku juga perlukan orang untuk membimbing ku .
kau jangan ingat kau ada kuasa .
bukan kau pernah cakap Allah lebih berkuasa ?
jadi kenapa kau hukum orang ?
kenapa kau caci maki orang sana sini ?

im write this dedicated to all the readers n so am i . thxs for reading .

aku rasa macam nak makan orang sekarang !

sapa sapa yang rasa senang , mai la jumpa aku . aku nk mkn hampa . hahaha

kak jeju makan garam banyak dari aku tahu ?

hehe.hari nie kesian dekat kaka jeju sbb dia period pain.jadi aku xtau nk buat mcm mna.suruh bubuh minyak,dia dah sapu.suruh mkn ubat,ubat xdak.suruh dia guling2,dia kata xboleh sbb sakit smpai berkampung dlm toilet.kesian nya ! untung laa aku xpenah period pain. jadi aku pon xtau nk buat mcm mna n seacrh dekat internet petua nk bg hilang period pain . nahhh . minum air teh pahit ( tanpa gula ) . pas2 dia pon p buat truihh . menjadi kot . dia kata dh kurang sakit . oke nati klau ada sapa sapa period pain silalah buat mcm ini .

 helo sila baca , peringatan untuk semua .

'gud
kdg2 kan jue
bile tuhan bg kesakitan
die tgh menduga kekuatan kita
kita slalu ckp kite xkuat
tp tuhan tu yg maha esa, maha berkuasa
die tau kite kuat sbb tu die uji
apa pon jadi antara jue n emi, tu dugaan
kalo tk, xkan smp 2tahun kn ?'
 
'kdg2 lelaki x pandai tnjuk dia syg'
 
'kdg2 both pihak ego jugak'
 
haaa . ada lagi tapi xmau dah . nati tak privacyyyyyyyyyy ! k bye 

untuk abg nua yang rare

masa nie baru lepas add .
balas membalas dan sesi berkenalan punya rare 
dan sekarang aku buleh bercerita dekat dia . hang mcm abg aku . kadang kadang aku rasa mcm mai nak buh penyebak sedaihhhh sbb dia buleh buat aky tenang . haha . nah nie sekali hat paling aku suka . buleh dak abg nua ? 

mula mula
 kemudiann , anwar uzir post on your wall
abg nua kalau berkata kata mau dok mcm a samad said .  nak tengok ?nie
habaq hang . aku suka kot ! haha . 
mmg kena kot . sat lagi satu .
memang kena la kan time nie anivesary 1 tahun 5 bulan . rare truihhh . abg nua tau saja aihhhh :D



jangan dok buat serupa dah kawen

entry nie khas untuk emi . hang baca . klau xsuka , buleh msj aku n aku buleh delete entry nie . dh lama kita berkawan . hg nampak kat tepi blog aku nie ? 2 tahun lebih dah . xla lama sngt . lama lagi paid dgn kakak kina . lama lagi ayie dgn kak ilah . lama lagi fariza dgn ajim . hang xkenai depa . depa kawan aku kat skolah dulu . haha. oke . aku rasa dh sampai masa aku jadi 20 tahun sbb mmg aku dh 20 tahun . mksud aku jadi pmpuan . jadi manusia . bukan binatang . kasaq sungguh la ayat nie kan . oke aku xtau nk kata apa dekat hang . entry nie pon xdak kena mengena dgn apa yg aku pkiaq skrg , k bye

bukan aku tak cinta

buleh ? thxs kawan paan yahaya sbb bg tau aku benda nie semua . kalau dak aku pon xtau . biasa la manusia mmg xsedaq depa atau saya atau kita buat salah apa . nahh , skrg . xkalut dah . buat bagi ada privacy skit kan dekat fb tue . bye .

aku pangil dia nana

aku mmg jarang bukak blog . apatah lagi nk update . tapi hari nie aku baru bukak . 2 hari yang lepas aku un9 . nana tguq aku dekat im . aku chat dgn dia . dia sebek . dia sedih . kata nya baru break dgn bean . aku xtau nk buat mcm mna . aku hanya buleh bg idea mcm mna untuk baik balik . aku cuma buleh bg dia rasa tenang dgn suruh dia berdoa pada Allah . aku pon gagal dlm bercinta . aku cari fb dia xjmpa . aku kol dia xdapat . nana , nana p mna aa ? tadi baru aku tau . dia dh update blog . dia deactivate acc fb n dia off phone . mgkin dia perlukan waktu untuk dok sorg2 kata kuyah . nana , be strong naa . klau ada baca blog nie . contact la jue . jue nk tau keadaan nana mcm mna .

myvi hitam dari sg 2

bukan hari april fool la kan sbb tajuk pon xdak kena mengena.jadi pada 30april , kawan aku dr sg 2 mai amek aku n adik jln2 . sempena besday aku pada 2 may . dia bawak adik jgk . hari tue kami mcm keluarga jln2 p tgkap gmbaq dekat railway . lepas tue kami p mkn dekat old town . lepas tue kami pon balik . aku dapat kek dari dia yg tulis 'selamat hari jadi siti zunairah' . thxs la sbb bawak aku jln2 , apa2 pon adik beradik mmg xleh kawen . xcaya buleh tgok gmbaq nie . 5 minit aku tggu . entry kali xleh nk attach file jgk . k bye . lain kali aku uplod gmbaq .

aku buleh lupa hari nie brapa hari bulan .

aku bukan tak dak kalendar dekat rumah kan.dah 4hb may dh.aku dh masuk 20 tahun pd 2 may hari tue . terima kasih dekat bapak n mak aku sbb bawak aku mkn dekat kedai kawan mak aku.aku mmg jarang dapat hadiah dari mak n bapak aku sbb depa selalu akan bawak makan time besday sapa sapa pon.selain tue bapak aku jugak beli durian.kuning isi dia weh,sedap aku makan sampai demam.la nie mmg aku tgh demam.kisah pulak aku nak bg tau org kan.sapa baca entry nie sila la tanya kabaq aku naa.thxs jugak dekat kak ngah aku sbb bawak aku mkn dekat restoran apa ntah,sedap jgk,reja mkn ja aku time besday aku nie.lepas mkn dekat qb tue , kami p tgkap gmbaq dekat kota babylon . haha . oke aku mls nk uplod gmbaq dekat fb atau sini sbb lambat . lagipun aku hanya ada 22 folower. oke bye .